Archive for the ‘Reflektioner kring lycka’ Category

En liten film om empati

söndag, januari 5th, 2014

Brene Brown om hur empati bygger broar mellan människor.

Jag gillar verkligen hur hon beskriver empati som ett val att föröka förstå en annan person från deras perspektiv, ett val som gör oss sårbara genom att vi måste våga känna vad den andra känner.

Viktigt att lyfta fram vad det är som fördjupar  gemenskap mellan människor, eftersom lyckoforskning visar hur viktigt det är för oss.

God fortsättning på 2014 allihopa ♥

Anna Gordh Humlesjö

Mindfulness med Louis C.K.

torsdag, september 26th, 2013

 

Louis C.K. berättar om sin syn på mobiltelefoner och ger en lite annorlunda introduktion till mindfulness.

”You need to build an ability to just be yourself and not be doing something. What the phones are taking away is the ability to just sit there, and that’s being a person.”

Jag tycker att det han säger stämmer rätt bra med forskning kring rollen av mindfulness i självmedkänsla.

 

Anna Gordh Humlesjö

Wow!

måndag, januari 28th, 2013

Vi har alla någon gång upplevt hur vi blickat upp mot stjärnhimlen och slagits av förundran. Men visste du att upplevelsen av förundran är en biologisk lyckoboost som förändrar hjärnan? Hur ofta stannar du upp och tar in alla små och stora mirakel omkring dig? Här kommer lite inspiration som berättar ur ett vetenskapligt perspektiv, varför det är så viktigt att tillåta oss att förundras över livet.

Anna Gordh Humlesjö

En hjärna laddad med medkänsla

onsdag, oktober 31st, 2012

Kanske vill du hitta sätt att skapa positiv förändring i ditt liv och förstå dig själv och andra på nya sätt? Grattis, då har du kommit helt rätt! En kompis tipsade mig idag om världens ”webinar-guldgruva”, för alla som är intresserade av personlig utveckling, empati, medkänsla (och forskningen bakom). Det är sju stycken 1 timmes långa samtal från Soundstrue med några av världens ledande forskare i ämnet som man kan ladda ner. Det sista samtalen släpps tre måndagar fram över. Först ut är Dr. Richie Davidson, som du kanske känner till från studier av långtidsmediterande munkar. Han berättar bland annat om hur känslor och tankar påverkar hjärnans uppbyggnad och struktur. I del två berättar Dr. Daniel Siegel om hur medkänsla påverkar relationen till oss själva och andra. Videon ovan är ett intro som gör det rätt svårt att motstå denna inbjudan, eller hur? Här nedan är länkar till varje webinar, Enjoy 🙂

Session 1: How the Mind Changes the Brain, Dr. Richie Davidson

Session 2: Mindfulness of Oneself and Others, Dr. Daniel Siegel

Session 3: Cultivating a Forgiving Heart, Dr. Tara Brach.

Session 4: The Evolution of Compassion: From Gene to Meme, Dr. Dacher Keltner

Session 5: Balancing Compassion and Assertiveness, Dr. Kelly McGonigal, 5 nov.

Session 6: The Power of Self-Compassion, Dr. Kristin Neff, 12 nov

Session 7: Compassion in the Wider World, Dr. Jean Houston, 19 nov

Anna Gordh Humlesjö

Tejpa smörgås!

måndag, juli 16th, 2012

487191_10150909111760614_2070473656_n

Att försöka bli lycklig genom att samla på dig ägodelar är som att försöka bli mätt genom att tejpa fast smörgåsar över hela kroppen, säger komikern George Carlin. Och visst har han rätt i det!  Bjud dina vänner på picknick istället. Då får du en kombination av vänskap och vänlighet som båda är riktigt effektiva lyckostrategier.

Linnea Molander

Vad behöver du för att vara lycklig?

onsdag, juli 11th, 2012

531345_438581719505491_602463965_n

Anna Gordh Humlesjö

Hur vill du minnas ditt liv när du dör?

tisdag, januari 31st, 2012
screen1_large

5 saker människor ångar på sin dödsbädd:

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva utifrån min sanning och inte låtit andras förväntningar styra mina livsval.

2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt.

3. Jag önskar att jag hade haft mod att uttrycka mina känslor.

4.
Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

5. Jag önskar att jag hade låtit mig vara lyckligare.

Starkt att läsa den här artikeln om vad människor ångrar innan dom dör. (Läs hela artikeln här) En sjuksköterska som vårdat svårt sjuka i livets slutskede skriver om vad människor berättar att de ångrar på sin dödsbädd. Hon sammanfattar 5 saker som de önskar att de hade gjort annorlunda om de kunde leva om sitt liv. Jag känner att jag redan ångrar vissa av dessa saker och jag är glad att jag fortfarande kan välja. Det känns inspirerande att påminna mig om att ännu mer aktivt välja hur jag vill leva. Så att man inte behöver tänka tillbaka på allt en dag och se all potential som en gång fanns där.  Det sägs att vi dör på samma sätt som vi lever vårt liv. Hur drömmer du om att leva ditt liv? Vad hindrar dig? Går det att börja redan idag?

Anna Gordh Humlesjö

Konsten att förundras

tisdag, januari 3rd, 2012

Ska vi kalla lycka för lycka?

tisdag, november 8th, 2011

gh-med-solen-2

Lycka, livstillfredsställelse, välbefinnande, välmående, livskvalitet, med mera. Kärt barn har många namn och vissa av begreppen för lycka har delvis olika betydelser.

Wikipedia definierar lycka som en känsla av varaktigt välbehag. Man kan också säga att lycka är att trivas med sitt liv och att må bra.

Problemet med ordet lycka är främst att för många associerar det med tillfälliga lyckokickar, ett stort leende, eller någon flummig bild med rosa moln.

Lycka är inte heller samma sak som hälsa, eftersom hur vi mår psykiskt inte behöver hänga ihop med hur vi mår fysiskt. ”Det viktigaste är inte hur man har det, utan hur man tar det”.

Det finns två sorters lycka. Den ena är livstillfredsställelse – hur man ser på sitt liv i stort och hur nöjd man är. Den andra sortens lycka är välbefinnande – hur vi i snitt känner oss i enskilda ögonblick.

Hittills har lyckoforskarna främst fokuserat på livstillfredsställelsen. Detta delvis för att det har varit mycket enklare att fråga människor en gång än många gånger. Men med ny teknik är det inget större problem längre.

Nu kan du till och med mäta din lycka själv med mobil-appar som Mappiness till Iphone eller Keep track till Android. Då blir du tillfrågad vid slumpvisa tillfällen om din lyckonivå och vad du gör just nu, vilket sedan kan visas i diagram över hur ditt välbefinnande utvecklas över tid.

Men åter till lyckobegreppen. Ordet välbefinnande låter seriöst, men i folkliga sammanhang är det kanske ett lite väl akademiskt och torrt ord. Då kan man istället säga välmående, eller att må bra helt enkelt.

Begreppet livskvalitet är bredare än lycka, men det gör också att fler kan stödja begreppet livskvalitet.

Oavsett vilka ord vi använder, så är prat om vad som ger lycka något som kan väcka mångas intresse – även som ingång till att prata andra frågor, eftersom så många områden kan kopplas till lycka. Testa själv!

Göran Hådén

Texten är tidigare publicerad i Avtryck nr 3/2011.

Andas med naturen

måndag, augusti 1st, 2011

IMG_8031

Jag har just kommit tillbaka från en resa på den Kanadensiska västkusten. Jag har bilat runt på Vancouver Island och verkligen levt nära naturen varje dag i 3 veckor. Klipporna och stränderna vid havet har varit vardagsrummet. Jag har vandrat genom naturreservat med nästan 1000 år gamla helt enorma cederträd i mossiga urskogar nära havet. Och när mörkret faller och solen går ned i havet så börjar stjärnhimlen blinka en stjärna i taget till hela vintergatan breder ut sig.

I stort sätt varje morgon när jag vaknat i vår Westfalia, så har jag gått ut i naturen och mediterat. Jag har mediterat vid stranden och upplevt hur min andning och vågorna är samma rytm. Jag har andats med vinden, med morgonsolen men också med spöregn smattrande mot regnkläderna. Ibland väckt ur meditationen av en blöt liten nos av en nyfiken förbi passerande hund som mycket hellre vill leka än sitta still. Jag har suttit bland varma stenar och när jag gått upp har en liten snok ringlat ut precis bredvid. Örnar har seglat på himlen ovanför. Rådjur har tittat ut ur skogen lite var stans. Nyfikna sälar med stora kärleksfulla ögon har dykt upp nära stränderna och lekt omkring i vattnet utanför. Dom ser ut som små klumpar av loving-kindness. Som ett enda stort simmande lekfullt hjärta med simfenor och söta ögon. (Det finns en säl på bilden, fast den är vädligt svår att se)

Jag har yogat ute på stränderna i sanden och fyllts av inspiration av naturens konstanta puls, rytm, rörelse. Jag fyllts av förundran för det myller av liv som aldrig upphört att expandera sen de uppstod en gång för urminnes tider sedan, och jag har känt mig som en del av det. Och jag vet att jag inte är ensam om att känna enkel glädje av att vara i naturen, både forskning och instinkt bekräftar att glädjen av att vara i naturen är delad av många. Men att leva i naturen väcker självklart mycket tankar om vår ohållbara moderna livsstil. Vad gör vi med vårt hem?

Direkt när jag stiger ut i naturen och bara andas in så sker det något i mig, jag fylls av ett lugn. Det är som om jag landar, som att komma hem. Rörelsen i sinnet blir som rörelsen i naturen, den bara är där, sker av sig själv, jag behöver inte göra något, jag kan låta allt bara vara. Ljudvolymen på tankar och känslor avtar och det är något annat som jag lockas att lyssna till, det är något annat som tar min uppmärksamhet. Kanske är det lättnaden och glädjen i enkelheten av att bara finnas till, glädjen över att över huvud taget existera, bara vara en del av allt.

Anna Gordh Humlesjö