Archive for the ‘Kurs i personliga lyckostrategier’ Category

Kurser och föreläsningar hos Global Happiness Organization

torsdag, februari 18th, 2016

Här på lyckobloggen delar vi med oss av positiva nyheter från hela världen, och även nyheter från Global Happiness Organization.

Inom vår organisation finns flera eldsjälar som brinner för lycka och personlig utveckling. Vissa skriver, vissa forskar, vissa anordnar evenemang och vissa föreläser. De flesta är överens om att välmående är viktigt att prata om och arbeta för, och därför vill vi nå ut med vår kunskap till så många som möjligt. Allt för att göra världen lite bättre varje dag.

Våra senaste nyheter är våra senaste kurser. Olika företag och organisationer ber om skräddarsydda föreläsningar och utbildningar, vilket i sin tu fyller på vårt arkiv med färdigställda kurser av hög kvalité. Nu vill vi dela med oss av vårt arkivs innehåll till er, och vi hoppas på att nå ut till fler och fler som vill öka sin livskvalité.

Alla våra kurser finner du under ”Lyckokurser” eller genom att klicka här!

 


 

 

Sabina Renck, Psykologisk Coach, föreläsare och lyckoexpert

Penntricket gjorde susen

torsdag, februari 26th, 2015

Penntricket in action

I Linköpings kommun har man under många år jobbat med att försöka få ut äldre långtidsarbetslösa, som genomgår rehabilitering, i arbete.

Nu ville man testa lite nya vägar och kontaktade därför oss i Global Happiness Organization. Jag och Sabina, som också skriver här på lyckobloggen, tog oss an uppdraget.

Vi satte ihop en utbildning, ”Motivation – att vägleda till förändring”. Här följer en kort sammanfattning av den fem timmar långa kursen som vi nyss avslutat (vi sörplar kaffe på ett kaffe i Linköping när detta skrivs): Boostade med energi till VIP-logen på Linköpings nya fotbollsarena (häftigt ställe att ha utbildningen på) delade vi med oss av en verktygslåda innehållande redskap i bland annat positiv psykologi, samtalsmetodik och målsättning. Något som kursdeltagarna uppskattade var att vi bakade in en massa praktiska exempel och övningar som de själva fick prova på.

En rolig övning som lyfte många ögonbryn blev vårt avslutande penntrick. Samtliga bads att placera sin penna mellan sina läppar. Därefter fick de prova att sätta pennan mellan tandraderna och sedan jämföra känslorna dessa pennpositioner skapat.

Det har gjorts en studie relaterat till det här. I den ombads den ena gruppen att ha pennan mellan tandraderna och den andra gruppen mellan läpparna, samtidigt som de fick läsa samma artikel.

Resultatet var häpnadsväckande. De med pennan mellan läpparna (tvingar ner mungiporna en smula) lade mest märke till negativa saker i artikeln, medan de med pennan mellan tandraderna (tvingar mungiporna uppåt) mest lade märke till positiva saker. Det visar att på samma sätt som en glädjefull känsla gör att vi drar på smilbanden kan ett forcerat leende göra att vi känner oss gladare.

Testa själv får du se! 🙂

Ludvig Lindström

Glädje i Skövde

onsdag, november 30th, 2011

lyckocoachSveriges Akademiska Coacher har under hösten inlett ett sammarbete med lokaltidningen Skövde Nyheter, för att sprida kunskap om lyckoforskning och positiv psykologi. Projektet som pågår just nu, går ut på att 5 deltagare från länet, under 8 veckor får ta del av olika övningar med utgångspunkt från Sonja Lyubomirskys bok Lyckans Verktyg. Det hela sker under vägledning av fyra Akademiska Coacher, och yes, jag är en av dem. (se bilden Benjamin Strandman, Linnea Molander, Tina Löfström och Anna Gordh Humlesjö)  Deltagarna i projektet får bland annat testa att bygga en “happiness-portfolio”  à la Barbara L. Fredrickson, tacksamhets dagbok och mindfulness. Det har verkligen varit otroligt kul att arbeta med projektet. Det slår mig gång på gång hur kraftfullt det är att skapa en liten enkel förändring i vardagen som leder till stor skillnad i upplevelsen av våra liv. Förhoppningsvis leder projektet även till att fler får upp ögonen för att vi aktivt kan skapa plats för glädje, engagemang och meningsfullhet  i vardagen. Det går att följa dokumentationen av projektet på Skövde Nyheters hemsida med nya reportage och krönikor varje vecka, sök på ordet ”lyckocoach”. Check us out;)

Anna Gordh Humlesjö

Studiecirkel om lycka i Göteborg i höst

onsdag, augusti 25th, 2010

I höst håller jag och Vuxenskolan en studiecirkel om lycka i Göteborg. Sprid gärna det till göteborgare som du känner om du själv bor någon annanstans.

Vi utgår från boken Lyckans verktyg och ger konkreta förslag på sätt att bli lyckligare, testar metoder och utvärderar tillsammans. Sex träffar varannan onsdag från och med 22 september. Mer info och anmälan här. Först till kvarn…

Göran Hådén

Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 5 och 6 – Att vårda sociala relationer och göra snälla handlingar

måndag, mars 29th, 2010

Temat för de kommande två veckorna är att vårda och utveckla sociala relationer samt att göra snälla handlingar. Ett av de viktigaste resultaten från lyckoforskningen är den positiva betydelse de sociala relationerna har för lyckan. Att umgås med människor vi tycker om tillhör för de flesta människor livets höjdpunkter, likaså har experimentstudier av bland annat Sonja Lyubomirsky visat att snälla handlingar har positiva effekter på lyckan. I kapitel 5 i Sonjas bok kan du läsa mer om forskningen kring snälla handlingar och sociala relationer (sid. 119-142). Nedan följer veckans uppgifter:

–    Snälla handlingar (1 dag): Välj en dag i veckan då du gör en speciell, ny, god gärning för någon annan människa, alternativt tre till fem ”vanliga” goda gärningar. En av de snälla handlingarna ska vara en ”dold” handling, alltså en snäll handling som ingen annan märker att du gör. Vi gör ofta snälla saker för andra i vardagen, tanken med denna övning är att gå ett litet steg längre och göra ”extra” snälla saker en gång i veckan under de kommande två veckorna.

Några saker att tänka vid strategin: Hjälp inte folk som inte vill bli hjälpta, förvänta dig inte tacksamhet för det du gör och gör inget du egentligen inte vill göra.

Exempel på snälla handlingar kan vara:
Städa hemma (om du bor med någon annan)
Ställ upp för någon som behöver hjälp med något
Bjud någon på middag
Ta dig tid att prata med någon som är nere
Skänk pengar till välgörenhet
Ont om pengar? Ge bort tid!

–    Vårda dina sociala relationer: Försök att praktisera detta i din vardag under de närmaste två veckorna: Bekräfta dina vänners eller din partners framgångar genom att lyssna intresserat och entusiastiskt när de berättar om något positivt som hänt dem själva (stort som litet). Forskningen kring framgångsrika parrelationer har visat att lyckliga kärlekspar är särskilt duktiga på att bekräfta och intressera sig för varandras medgångar. När din vän eller partner berättar om något positivt som hänt, besvara detta aktivt och intresserat och försök leva dig in i hur kul det måste vara för henne eller honom. Martin Seligman berättar mer metoden i denna korta video.

Vi önskar alla en glad och lycklig påsk! 😀

Lena, Jesper, Feliks och Filip

Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 4 – Att sätta upp mål och finna mening i livet

tisdag, mars 23rd, 2010

Veckans tema är: ”Att sätta upp mål och finna mening i livet”.  Flera studier har visat på meningsfullhetens stora betydelse för lyckan. De lyckligaste människorna är ofta engagerade i meningsfulla livsprojekt. Det kan vara alltifrån ett brinnande engagemang i en välgörenhetsorganisation, till personliga hobbies eller ett arbete som bidrar till något gott för samhället (stort som litet). Olika individer finner mening i olika saker, det viktiga är att hitta något som du själv känner skänker mening i ditt liv. Nära kopplat till meningsfullhet är målsättningar. Genom att sträva efter att uppfylla mål vi tycker är viktiga i livet är chansen stor att vi även uppnår en högre grad av meningsfullhet. Strategierna för veckan handlar därför om att formulera livsmål men också att identifiera dina positiva karaktärsdrag vilka kan vara till nytta på vägen mot livsmålen. För att läsa mer om mening och målsättande läs om lyckostrategi 8 och 11 i Lyubomirskys bok. Nedan följer veckans uppgifter:

Dödsbäddsfrågan (1 dag): Tänk dig att du ligger på dödsbädden. Vad vill du att dina nära och kära ska komma ihåg om dig? Hur önskar du att ditt liv sett ut?

Formulera livsmål (1 dag): Välj ut upp till åtta mål som du vill uppnå i ditt liv och skriv ned målen. Välj mål med eftertanke, prioritera de som känns inre motiverande och autentiska (se s. 204 i Lyubomirskys bok). Ta gärna hjälp av dödsbäddsfrågan när du formulerar livsmålen.

Be tre vänner skriva ned fem positiva karaktärsdrag hos dig (1 dag): För att öka chansen att uppnå dina livsmål och göra resan mot målen roligare är det bra att ta reda på vilka positiva karaktärsdrag du har. Det finns ofta många sätt att uppnå mål och du kan med fördel välja en väg där du får dra nytta av dina personliga styrkor. För att lättare finnas vilka positiva sidor du har be tre av dina vänner att skriva ner fem saker som de anser vara positiva hos dig.

För de som vill går det även att göra ett omfattande karaktärstest på följande sida: http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu. För att göra testat (som är på engelska) registrera dig gratis på sidan och gå sedan in på ”Questionnaires” och välj ”VIA Survey of Character Strengths”.Testet är kanske det mest etablerade sättet att mäta karaktärsstyrkor på i världen och har utvecklats av två av den positiva psykologins grundare: Martin Seligman och Christopher Peterson. När du gjort testet kan du fundera på om och hur du kan använda dina positiva sidor för att fylla ditt liv med mer meningsfullhet. Det kan gälla både i arbetslivet som i privatlivet.

För att öka chanserna att uppnå de mål du sätter kan även följande 59 sekunder långa video vara till hjälp. 🙂

Lycka till med veckan!

önskar

Lena, Feliks, Jesper och Filip

Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 3 – Mindfulness

tisdag, mars 16th, 2010

2010.03.15 Mindfullness Martin 003
I veckan testar vi på mindfulness! 🙂 Som en introduktion till veckans tema föreläste Martin Södermark om mindfulness igår på Universitetet (på bilden t.h.). Martin är snart färdigutbildad psykolog som har studerat psykologi i både Costa Rica och Sverige i snart 6 år. Han har sedan långt tillbaka varit engagerad inom buddhism samt spirituell meditation och under se senaste åren utvecklat ett brinnande intresse för Mindfulness och psykoterapi.

Lyubomirsky tar inte upp Mindfulness specifikt, däremot kan ni läsa mer om att leva i nuet i Kapitel 7, vidare tas meditation upp i kapitel 9.En kort introduktion till mindfulness via nätet hittar du här.

Veckans uppgift som Martin gav är att praktisera medveten närvaro under en aktivitet varje dag. Det kan vara samma aktiviteter varje dag eller olika aktiviteter under veckan, välj själva vad som passar bäst. När du praktiserar mindfulness, försöka att rikta din uppmärksamhet mot den aktivitet du håller på med och var närvarande. Det gör inget om tankarna glider iväg, det är helt normalt. Se tankarna, släpp dem och återgå till aktiviteten. Martin föreslog även att det kan vara bra att välja aktiviteter som inte är för svåra att praktisera medveten närvaro i.

Exempel på aktiviteter som Martin föreslog var:
Mindfulness vid…
måltider
tandborstning
diskande
promenader (mindful walking)
när du väntar på något/någon (breathing space)

Lycklig vecka!

Önskar

Feliks, Jesper, Filip och Lena

Sammanfattning av lyckokursens första vecka

lördag, mars 13th, 2010

gratitudes

I veckan testade lyckokursdeltagarna fyra olika lyckostrategier. Under måndagskvällen samlades man på campus och diskuterade hur lyckogörat fortgått. Övningarna var 1) tacksamhetsdagbok  2) uppmärksamma någonting du tar för givet 3) uttryck tacksamhet för andra och 4) formulera din bästa tänkbara framtid i skrift.

De övningar som deltagarna överlag ansåg gav mest, var de som av de flesta upplevdes som lite pirrigare och ovanliga. Det handlade om att föreställa sig och skriva ner sin bästa tänkbara framtid samt att ringa eller skriva vykort/ brev till en person som varit betydelsefull. Att skriva ner sin bästa tänkbara framtid gav för flera deltagare en del överraskningar, vissa saker framstod som mer viktiga än de tidigare trott när de enbart i tanken föreställde sig dem. Det lockade till leenden att läsa igenom vad man skrivit några dagar senare och det ger en tydlig bild att reflektera över och sträva emot i livet. Teman som deltagarna skrev om i framtidsbeskrivningarna var bland annat: familj, jobb, personlig utveckling och fritid.

Under diskussionen av övningen som handlade om att uttrycka sin tacksamhet för andra fick vi ta del av flera goda exempel, våra modiga deltagare gjort allt ifrån att ringa upp människor som stått dem nära och hjälpt dem framåt under viktiga delar av livet till att ringa gamla chefer och tacka för uppmuntran och stöd, Andra skrev vykort och brev till nära anhöriga där de beskrev hur tacksamma och glada de känner sig för att dessa människor finns i deras liv. Dessa och många andra härliga exempel delgavs och leenden spreds vid tanken på hur bra det känns att våga ta kontakt med med andra människor på det här sättet.

Sammantaget kände flera av deltagarna att det var lite nervöst att göra övningarna, i synnerhet att uttrycka tacksamhet till andra,  men det gav i slutändan mycket värme och glädje och i tanken har fler tacksamhetsbrev och samtal utformats, Kanske är det du som nu läser som lyfter luren och ringer?!! Att visa uppskattning kan vara mer betydelsefullt än du tror , både för dig och för den som du ringer eller skriver till! 🙂

Feliks, Lena, Jesper och Filip

Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 2

måndag, mars 8th, 2010

growth

Kursen i personliga lyckostrategier fortsätter! 🙂 Veckans tema är att hantera negativt tänkande, stress och motgångar. Vi utgår från kapitel 6  i Sonja Lyubomirskys bok ”Lyckans Verktyg”.  Veckan uppgift är att testa följande lyckostrategier under tre av de sju närmaste dagarna:

Lista och använd distraktionsmetoder (1 dag)

Distraktion är en effektiv metod för att ta sig ur fruktlöst ältande och rikta uppmärksamheten mot något mer positivt. Brainstorma fram en lista på olika distraktioner du kan använda dig av när du ältar saker. Skriv ner distraktioner som passar till olika situationer och platser. Försök sedan att använda distraktionerna på listan under veckan som följer. Exempel på distraktioner kan vara fysisk träning, att läsa en bra bok eller att städa skrivbordet osv. Försök undvika ”ohälsosamma” distraktioner som exempelvis tröstätande.

Skriv ett förlåtelsebrev (1 dag)

”Att hålla fast vid sin ilska är som att bära omkring på ett stycke hett kol i väntan på att kasta det på någon annan.” är ett känt citat av Buddha. Att lära sig förlåta andra människor kan ofta ge positiva effekter på vårt välmående. Nästa uppgift i veckan är att skriva ett förlåtelsebrev (se sid. 166-167).

– Beskriv i detalj på vilket sätt du blev sårad.
– Tala om hur du önskar att personen hade betett sig i stället.
– Beskriv tydligt att du förlåter och förstår varför personen gjorde som den gjorde.
OBS! Välj något du känner att du kan förlåta.

Ifrågasätt negativa tankar (1 dag)

Våra tankar har en stor påverkan på hur vi känner oss, negativa tankar leder inte sällan till negativa känslor. En klassisk metod för att minska negativt tänkande är att ifrågasätta sanningshalten i de negativa tankarna. En effektiv teknik för att göra detta är Martin Seligmans ABCDE-metod (se sid. 159-160). Välj ut en negativ händelse som du brukar tänka på och använd Seligmans metod för att bestrida de negativa tankar som händelsen utlöst. Du kan ladda ner en mall att utgå ifrån här. Nedan följer ett exempel:

Motgång (Adversity): Vad är det för problem eller motgång du drabbats av?
”Min bästa vän har inte ringt mig på tre veckor”

Övertygelse (Beliefs): Vilka negativa tankar har uppstått på grund av problemet?
”Hon måste hata mig”, ”Jag är rädd för att hon tycker att jag är jättetråkig”

Konsekvenser (Consequences): Vad får problemet för konsekvenser för ditt välmående och ditt beteende?
”Jag känner mig värdelös och ensam”, ”Jag orkar inte gå på den där middagen i helgen”

Bestridande (Disputation): Ifrågasätt dina negativa tankar och försök komma på om det finns andra, kanske mer realistiska förklaringar till det som hänt.
”Kanske har min vän varit väldigt upptagen på sistone”, ”Hon kanske själv känner sig nere och väntar på att jag ska ringa”

Stimulering (Energization): Begrunda vilka effekter de mer optimistiska förklaringarna får för hur du känner dig.
”Jag känner mig bättre till mods och inte lika ensam längre”

Lycklig vecka! 😀

önskar

Feliks, Lena, Jesper och Filip

Kurs i personliga lyckostrategier! Vecka 1

måndag, mars 1st, 2010

smiley

Idag startade en åtta veckor lång kurs på temat ”personliga lyckostrategier” i Umeå. Kursen arrangeras av lyckoorganisationen Charity International och träffar hålls varje måndagskväll vid Umeå Universitet. Alla 20 platser på kursen är fyllda men för den som vill finns möjlighet att bedriva självstudier och följa kursen via distans här på bloggen.

Kursens upplägg baseras huvudsakligen på Sonja Lyubomirskys bok ”Lyckans Verktyg” och som tar sin utgångspunkt i vetenskapliga experimentstudier  . Ett nytt ”lyckotema” presenteras varje vecka. Temat för denna vecka är tacksamhet och positivt tänkande. Deltagarna fick till uppgift att utföra fyra lyckoaktiviteter under de närmaste sju dagarna. Testa du också! 🙂 Det är upp till dig själv att välja vilka dagar som passar bäst för de olika aktiviteterna under veckan men sprid ut dem på olika dagar. Nedan följer de fyra lyckoaktiviteterna:

Tacksamhetsdagbok (1 dag)
Skriv ned fem saker som du är tacksam för i livet. Du avgör själv vad dessa saker är. Det kan vara något trivialt som god glass men också något mer betydelsefullt som en god vän eller din familj.

Uppmärksamma något du vanligtvis tar för givet (1 dag)
Uppmärksamma under dagen en sak du inte vanligtvis brukar känna dig tacksam för i livet. Försöka att påminna dig själv om denna sak med jämna mellanrum under dagen.

Uttryck tacksamhet för andra (1 dag)
Välj en eller flera personer som du ringer/ skriver kort eller brev till/ sms:ar och berättar hur mycket du uppskattar dem. Det kan vara familjemedlem, partner, vänner eller en gammal lärare. Utmana dig själv även om det kan kännas lite pinsamt eller ”jobbigt” till en början.

Din bästa tänkbara framtid (1 dag)

Sätt dig ner en lugn stund och ägna 20 minuter till att föreställa dig och skriva ner ett bästa tänkbara scenario för hur du har det i framtiden, välj mellan 1, 5 eller 10 år fram i tiden. Försök att hålla ditt framtidsscenario någorlunda realistiskt men var inte heller blyg utan ta ut svängarna lite! Du kanske har fått just det där jobbet som du så gärna ville ha, eller partnern du alltid önskat eller kanske börjat engagera dig i ett viktigt projekt. Du kan skriva om hur ditt liv ser ut i största allmänhet men också välja ett speciellt tema exempelvis din bästa tänkbara framtida i relation till: arbete, fritid, romantik eller sociala relationer.

För att läsa mer om forskningen kring tacksamhet, positivt tänkande samt strategierna ovan rekommenderar vi att läsa kapitel 4 i boken Lyckans Verktyg av Sonja Lyubomirsky. En enkät för att utvärdera din dagliga lyckonivå finns att ladda hem här. Skriv ut enkäten och fyll i den i slutet av varje dag innan du går och lägger dig. Att fylla i enkäten tar ungefär 5 minuter. Enkäten kan du sedan använda för att utvärdera hur dina lyckonivå utvecklas över tid.

För er som vill följa kursen här via bloggen kommer vi avlägga en rapport varje tisdag kring vad som kommer fram i måndagkvällarnas gruppdiskussioner samt lägga ut veckans ”lyckouppgifter”.

Lycklig vecka! 😀

önskar

Feliks, Lena, Jesper och Filip (vi som arrangerar kursen)