Arkiv för kategori ‘Lycka i media’

Så blir du lycklig – och så blir du det inte

torsdag, 31 oktober, 2013

erik_1096734pkompass_1088498p

Lyckobloggen tipsar!

Erik Fernholm berättar om lycka och lyckoforskning i en artikel-serie i Svenska Dagbladet, med en guide till ökat välbefinnande på 14 delar.

Viktigast och mest grundläggande enligt lyckoforskningen är att leva i linje med våra värderingar, möjligheter att utveckla vår potential samt att skapa mer meningsfullhet och gemenskap i våra liv.

Goda nyheter om Good News Magazine

torsdag, 19 september, 2013

2964730_520_292

 

Som ni säkert vet fick Daniel Mendoza och Good News Magazine GHO’s pris för bästa lyckofrämjare i våras (läs mer här).

För några veckor sedan nåddes vi däremot av den dåliga nyheten att magasinet var nedläggningshotat. I en modig status-uppdatering på Facebook kallade Daniel Mendoza på stöd att från alla som tror på att goda nyheter gör skillnad i världen, att teckna prenumerationer för att magasinet ska kunna överleva.

Nyligen kom den väldigt goda nyheten från Good News Magazines att tidningen är räddad, dom skriver:

”Den tacksamhet jag och mina kollegor känner för det stöd vi fått och fortsätter att få kan inte uttryckas i ord. Så nu satsar vi allt på att se till att det nummer som ges ut i oktober är vårt absolut bästa!”

Västerås tidning skriver också att Good News Magazine numera är det näst största FB-magazinet i Norden med över 45000 gillare. På tal om good news!

Ps. Det ryktas dessutom om att Good News Magazine kommer att bli årets julklapp ;)

Läs mer om hur lyckoforskning relaterar till goda nyheter här.

 

Anna Gordh Humlesjö

Intressant användning av lyckoforskning?

torsdag, 12 september, 2013

Idag skriver DN om att forskare i Storbritannien utvecklat ett verktyg för att läsa av stämningar i ett land genom att analysera känslorelaterade ord i Twitter-inlägg. En tänkbar användning av denna information, som nämns, är att det ska gå att upptäcka (och kanske förebygga) våldsamma upplopp.

DN ger tyvärr (vilket är alltför vanligt) ingen källa eller länk till projektet, men jag tycker att det låter som en intressant och annorlunda tillämpning av lyckoforskning. Större delen av lyckoforskningen är ju annars mest fokuserad på att mäta välbefinnande (och dess bestämningsfaktorer) för att man är intresserad av välbefinnandet i sig, men här rör det sig alltså istället om en mer instrumentell användning, där syftet verkar vara att förutsäga något annat fenomen (som förvisso kan ha effekter på folks välbefinnande).

Huruvida dessa prediktioner faktiskt fungerar är förstås en öppen fråga, men det går att dra paralleller till hur man inom epidemiologi har använt statistik över Google-sökningar för att förutspå exempelvis influensautbrott.

Om syftet däremot är att använda informationen för att mäta nationellt välbefinnande, så är metoden desto mer tveksam — dels för att urvalet inte är representativt och dels för att automatisk klassificering av känsloord med nödvändighet blir väldigt trubbig och okänslig för sammanhanget. Om detta har Filip skrivit om tidigare här på Lyckobloggen, men i det fallet gällde det Facebook och inte Twitter.

Martin Berlin

Klass och kultur

onsdag, 27 april, 2011

Nya studier från SOM-institutet om kulturens effekt på vårt välbefinnande redogörs från 11.30 in i den här sändningen. Där påminns också om att svenskarna är mer nöjda än välmående.

De som ofta går på bio, opera eller sjunger i kör är mer nöjda med livet (se 16.20 in).

Det är dock oklart om det är kulturen i sig som inverkar positivt på välbefinnandet, eller om det är faktorerna bakom att vissa är mer kulturaktiva som är avgörande för det högre välbefinnandet.

Klippet visar också att det har större effekt att byta till en högre klass än att oftare vara kulturaktiv. De som gör en klassresa uppåt blir dock ändå inte lika lyckliga som de som föds in i den högre klassen.

Göran Hådén

Intressant? Andra om lyckoforskning, lycka, forskning, glädje, psykologihälsa, samhälle

FN: Lycka är viktigast

måndag, 28 mars, 2011

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon visade sitt stöd för Earth hour och uppmanade folk att fira och ”skydda planeten för att säkerställa mänskligt välbefinnande”.

Relaterat: Reinfeldt verkar osäker på om hans politik gjort Sverige lyckligare.

Göran Hådén

Ett till samtal om lycka

lördag, 19 mars, 2011

Ett intressant samtal om lycka finns att lyssna på här. Det är 40 minuter långt, från Filosofiska rummet i P1.

Obs! Det här är inte samma samtal som jag tipsade om 14 mars, det här är ännu mer intressant :)

Göran Hådén

Samtal om lycka

måndag, 14 mars, 2011

Ett intressant samtal om lycka finns att lyssna på här. Det är 40 minuter långt, från Filosofiska rummet i P1.

Göran Hådén

Jakten på lyckan

måndag, 14 februari, 2011

Nu har hälften av avsnitten i SVT:s programserie om lycka visats, och det känns som att intresset för lyckoforskning därför är större än någonsin i Sverige.

Cirka en halv miljon har sett Jakten på lyckan, vilket gör det till ett av SVT2:s mest sedda program nu. På programmets hemsida kan man bland annat dela med sig av sina lyckotips, testa sin lyckonivå och ladda ner konkreta lyckotips.

Imorgon tisdag är det dags igen, kl. 21.30 på SVT2. Men redan nu finns ju de fyra första programmen att se på SVT Play för de som missat dem. Fram till 7 april kan alla avsnitten ses där.

Göran Hådén

Intressant? Andra om , , psykisk ohälsa

Lyckojakt i ny programserie på SVT

torsdag, 13 januari, 2011

Jakten på lyckan. Så heter den åtta avsnitt långa tv-serien vars första avsnitt sänds tisdag 18 januari kl. 21.30 på SVT2.

Programledaren Hanna Hellquist verkar lite skeptisk till lyckojakten, men ska ändå testa allt från delfinsim till skratterapi, träffa lyckoforskare som lyckobloggens Filip Fors, samt se om lyckan i Gnesta kan öka med hjälp av vetenskapliga lyckostrategier.

Programmets hemsida sprider en del kunskap som kanske inte är någon nyhet för trogna läsare av lyckobloggen, men det är förstås roligt att budskapet sprids. På hemsidan kan man också göra ett enkelt lyckotest och skicka in sina egna lyckotips.

Förhoppningsvis kommer den här programserien bidra till att det pratas mer lycka än vanligt runt landets fikabord den närmaste tiden, så passa på att lyfta diskussionen du också!

Göran Hådén

Bonusinfo: Nationalencyklopedin om lyckojakten.

Intressant? Andra om , , psykisk ohälsa

Lyckan i estetiken

onsdag, 12 januari, 2011

Sometimes I get the awful feeling that I’m the only one left anywhere who finds any fun in life

- Aunt Augusta i Graham Greene’s ”Travels with my aunt”

En hedonist är en person som menar att njutning är det enda som är värdefullt i sig självt, och att allt annat – vänskap, kunskap, konst – bara är värdefullt som ett medel för att uppnå njutning. Invändningar mot hedonismen är ofta baserade på exempel som anses visa dess orimlighet. En sådan invändning är att enligt hedonismen skulle den bästa romanen vara den som skänker störst njutning till största möjliga antal. The Da Vinci-code är bättre än Portrait of a Lady. Ett reductio ad absurdum, om någonsin ett sådant fanns. När någon frågar hur bra en bok är, frågar de inte efter hur glada vi blev av att läsa den.

Att omedelbart orsaka njutning är kanske kännetecknande för det vackra och det humoristiska. Men det vore småaktigt att påstå att dessa är de enda estetiska värdena. Men att omedelbart orsaka njutning är heller inte det enda alternativet. Vi säger till exempel ibland om en särskilt omskakande film, pjäs, utställning att ”det där var obehagligt, men jag är glad att jag såg den”. Vi menar då ganska bokstavligen att när vi tänker på vad vi just gått igenom, så minns vi inte bara obehag, vi minns obehaget på ett lyckligt vis. En god roman är inte nödvändigtvis den som orsakar lycka när vi läser den, utan en som orsakar lycka om vi läser om den, om vi tänker tillbaka på den, eller på vad vi lärde oss från den.

När vi pratar om estetiskt värde så innebär det också att den lycka som konsten orsakat gjorde det av särskilda skäl. Det betyder att andra skäl underkänns. Om jag t.ex. upplever lycka av en roman därför att jag fick den av en särskilt omtyckt person, är denna lycka inte relevant för romanens estetiska värde. Det är bara de reaktioner som vi kan förmedla och som är allmänt tillgängliga för andra läsare, och som inte är beroende av mina specifika egenskaper, som kan vara relevant för en romans estetiska värde.

En hedonistisk teori om litterärt värde kan förklara varför vi dras åt vissa drag hos konsten, och är också lämpligen förknippad med andra psykologiska baserade teorier om estetiken: De flesta av oss tycks gjorda för att avkoda sociala situationer, och vi har en njutningsfull drift att förklara vad som händer, och en naturlig nyfikenhet att se ”hur det går” för att kunna tillämpa på verkliga situationer.

Den litterära kritikens funktion är inte, eller inte enbart, att avslöja dessa mekanismer. Dess funktion är i stället att peka ut vilka drag i ett verk som det är särskilt belönande att uppmärksamma, något som gör läsningen djupare, bättre och som något vars psykologiska effekter sitter kvar och ger njutning, även långt efter att sista sidan vänts.

David Brax