Archive for the ‘Lycka och kost’ Category

PÅ TAL OM LYCKA #18: Det här ska du äta för att bli lycklig

tisdag, juli 19th, 2016

I dagens avsnitt fortsätter vi på matens väg, denna gång med lite mer konkreta tips om hur du genom maten kan må bättre. I Hänt i Veckan blir det Pokemon Go – bra eller dåligt för lyckan?

Här har du vår meny för kvällen:

* Pokemon Go – tummen upp från våra lyckoexperter?
* Det här är maten du ska äta för att boosta ditt välbefinnande. Näringsexperten Boel Björkenwall gästar programmet.

Hoppas det smakar!

Mer om Boel Björkenwall på lyckobloggen.se och Viability.se

PÅ TAL OM LYCKA #17: Raw food & Happiness

tisdag, juli 12th, 2016


I dagens avsnitt blir det lite blandad kompott. I Hänt i Veckan diskuterar vi kring de våldtäkter som ägt rum och äger rum på våra festivaler runt om i landet. Och i Faktorkollen blir det kost och lycka på menyn. Detta är givetvis ett stort ämne och vi tänkte därför ta upp det i flera av de kommande avsnitten, från lite olika synvinklar. Vi börjar med en intervju med rawfood-experten Chris Kendall från Kanada. Ur vår poddcast-meny denna gång:

* Om de senaste våldtäkterna på svenska festivaler
* Är raw food den bästa lyckomaten? Chris Kendall från Kanada gästar programmet.

Håll till godo!

 

IN ENGLISH
For the first time in the Speaking of Happiness pod we are going to discuss cost and nutrition and how this is linked to well-being and health. This is a big subject, and we will therefore discuss this in a few episodes from slightly different angles. We start with an interview with the raw food and fruitarian expert Chris Kendall from Canada, 19 minutes into the pod.

Happy listening!

Some great links for more information about raw food and fruitarianism:
The Raw Advantage homepage
The Raw Advantage on Youtube
Raw recipes on App Store

LYCKOPODDEN #3: ÄR SMALA LYCKLIGARE ÄN TJOCKA?

torsdag, april 7th, 2016

I det tredje avsnittet av Lyckopodden diskuterar vi bland annat:

* Hurvida vår vikt påverkar vårt välbefinnande
* Aprilskämtens framsida och baksida
* Och en massa humor!

Lyssna och njut! 🙂

Chelsea Roff berättar hur yoga kan rädda liv

lördag, september 14th, 2013

Jag tror de allra flesta av oss känner någon som haft mer eller mindre allvarliga ätstörningar . Det är så skrämmande vanligt att det nästan börjar bli ”normalt” att höra om. Jag känner nog egentligen inte en enda tjej som inte under någon period av sitt liv haft ett problematiskt förhållande till vikt, mat eller skönhetsideal.

När jag hör Chelsea’s berättelse fylls jag av hopp – för alla tjejer, killar, kvinnor, män som kämpat eller kämpar med ätstörningar. Det var yogan som hjälpte Chelsea att läka, hon säger:

”I went from surviving to thriving; from living half a life to experiencing joy and freedom I never imagined possible”.

Hennes berättelse visar att det går att bli fri och hitta vägar tillbaka till ett riktigt bra liv oavsett vad man gått igenom. Vill du veta mer, eller stötta Chelsea Roff’s kampanj för en vetenskaplig studie om hur yoga kan bota ätstörningar? Läs mer här!

Källa: Huffington Post

Anna Gordh Humlesjö

Mer droger åt folket?

tisdag, november 2nd, 2010

Lycka?

Debatten har den senaste tiden gått varm om huruvida vissa typer av droger ska legaliseras eller inte. I den amerikanska delstaten Kalifornien folkomröstas det idag om ifall cannabis i mindre mängder för alla över 21 år ska legaliseras eller inte. I Sverige råder förbud – men ändå har drogen enligt Folkhälsoinstitutet används av var tionde svensk mellan 16 och 64 år.

Vad tror du? Hade Sverige blivit ett lyckligare land med drogliberalare lagar?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , droger och cannabis.

Ludvig Lindström

Näringsbristen som kan sänka ditt humör

tisdag, maj 25th, 2010

Jag har tidigare skrivit om D-vitaminets betydelse för humöret. Idag granskar vi ett annat viktigt ämne.

Känslan av att man ”borde” kunna slappna av….men inte lyckas.
Magnesium är enormt viktigt för ett stabilt humör och för att förebygga depressioner. Forskning tyder t.ex. på att personer med svårbehandlad depression ofta har obalanserade magnesiumnivåer samt att magnesium har antidepressiva egenskaper.  Magnesium ryker när vi stressar och ju mer magnesiumnivåerna sjunker desto mer ”fladdriga” känner vi oss – vi ”borde” kunna slappna av när vi kommer hem från jobbet, men det går bara inte, för det maler inombords. Så vi kanske stressar vidare -> förlorar ännu mer magnesium och så förvärras bristen.
954130_metro_2

Klassiska symtom är också att vi börjar vakna på nätterna och missar en ordentlig djupsömn. Det leder till att vi inte känner oss utvilade på morgnarna och blir tröttare. Andra symtom kan vara depression, oro, ångest, lättretlighet (”PMS-humör”), hjärtklappning, kramper i vaderna, muskelspänningar (musklerna behöver kalk för att dra ihop sig och magnesium för att slappna av igen), trög mage eller huvudvärk. Som regel har man inte alla symtomen på listan, ofta är det några som dominerar.

En väldigt dum lösning
Om man inte har en vaksam läkare som ser vad det handlar om så finns det en risk om det vill sig  illa att det slutar med sömntabletter/ångestdämpande,  värktabletter,  något för hjärtat, och så något för att hålla igång magen. Plus kanske lite nya symtom i form av biverkningar från medicinerna. Väldigt onödigt när vi kunde ha lyssnat på vad kroppen försökte tala om från början istället!  Kroppen jävlas inte, den försöker tala om vad den behöver.  Sedan är det upp till oss att lyssna på vad den säger…eller att jaga olika symtom-dämpande piller för att försöka få den att knipa näbb… 😉

Vad som bäddar för en magnesiumbrist
– Stress.  Idag är det många som stressar…
– Kalktabletter/för mkt mjölkprodukter – kalcium puttar ut magnesium ur kroppen. Se upp här!
– Vissa läkemedel, t.ex  vätskedrivande preparat
– Hård träning/ fysiskt tungt arbete.
– En kost med för lite magnesium

Men det är väl bara att kolla med ett enkelt blodprov, eller?
Nja, blodprov har tyvärr inte visat sig vara särskilt tillförlitligt för att testa magnesiumbrist (2) Ofta får man höra av läkaren att man ingen brist har därför att blodprovet ser bra ut. Det kan simma runt mycket magnesium i blodet, medan det fattas massor i cellernas förråd. Symtomen säger oftast mer.

Vilken mat är extra rik på magnesium?
Mandlar, hasselnötter, cashewnötter, bovete,  vetekli, quinoa, kakao, sojabönor, hirs, råris. Men observera att om du t.ex. har mkt stress så kan det bli svårt att få upp nivåerna enbart genom kosten. Så om du hör till den kategorin och t.ex. märker att det börjar vaknas på nätterna så kan du börja ana vad det är som kroppen kanske försöker tala om. Och nej, det är inte ”sömntabletts-brist” 😉

Kanske värt att tänka på? 🙂   Observera att det här inlägget inte är tänkt att ersätta personlig rådgivning från fackman.
Kram / Boel Björkenwall, Aukt. Hälsorådgivare

———————————–
boel@viability.se
http://www.viability.se

  1. Eby GA 3rd, Eby KL. Magnesium  for treatment-resistant depression: A review and hypothesis.
  2. Ismail Y, Ismail AA, ”The underestimated problem of using serum magnesium measurements to exclude magnesium deficiency in adults; a health warning is needed for ”normal” results”.

Chilla med chili

torsdag, maj 20th, 2010

To much chili?

Många är dem som har erfarit chilins brännande effekt, men desto färre är nog medvetna om vilken påverkan den har på vårt välbefinnande. När vi äter chili och andra starka kryddor utsöndrar vi nämligen endorfiner, vilka skapar välmående.

Förklaringen ligger i att chilins kraftiga stimulering av smaklökarna får hjärnan att tro att munnen lider av en smärtsam sjukdom och därför behöver massor av endorfiner för att dämpa smärtan. Ibland kan det alltså vara positivt att luras.

Chili är en av de kraftigaste endorfinutlösarna, faktiskt så stark att ämnet kapsaicin från chili används som smärtstillande medicin. Forskning visar också kapsaicin vidgar luftvägarna och gör det lättare att andas. Bra om man är förkyld alltså! En studie har också visat på att kapsaicin, genom en rad mekanismer, stoppar spridningen av prostatacancerceller. Även forskare vid Nottingham Universitet i England har upptäckt att ämnet kapsaicin i chili dödar cancerceller.

”Men, men…” tänker du kanske; ”inte kan jag som är så känslig i munnen stoppa i mig chili”. Lugn, bara lugn! Du behöver inte vara värsta eldslukaren som trycker i dig den ena chilifrukten efter den andra för att dra nytta av chilins alla fördelar. Är du känslig kan det faktiskt räcka med en liten gnutta chili för att få endorfinerna att dansa salsa.

En riktigt dunderkur mot förkylning är ”djävulspasta”. Receptet är för en person, men du kan lätt mångdubbla det.

* Värm upp 1/2 deciliter olivolja.
* Pressa i en stor vitlöksklyfta.
* Blanda i minst en tesked sambal oelek (indonesiskt kryddpasta med röd chili som huvudingrediens).
* Hetta upp.
* Blanda med en portion pasta, en halv hackad grön paprika och en bunt hackad persilja.

Smaklig måltid! 🙂

Ludvig Lindström

Kost med lite kolhydrater och mycket fett gör oss olyckligare?

torsdag, december 10th, 2009

En uppmärksammad studie kring vilka effekter en låggfettdiet kontra en lågkolhydratdiet har på humöret publicerades för ett tag sedan. I studien delade man in överviktiga individer i två grupper, där den ena gruppen fick banta med en låggfettdiet och den andra med en lågkolhydratdiet.  Kalorimängden var lika stor i båda grupperna. Resultaten visade att den genomsnittliga viktnedgången inte skiljde sig  mellan grupperna men att lågkolhydratgruppen i genomsnitt rapporterade mer negativa känslor än lågfettgruppen.

Forskarna spekulerar i att en tänkbar förklaring kan vara att en låggkolhydratdiet  kräver större livsstilförändringar vilket i sin förlängning skulle kunna leda till för mycket fokus på mat, social isolation m.m. En annan tänkbar förklaring är att kolhydrater påverkar signalsubstansen seratonin positivt. Något Armen nämnt i ett tidigare inlägg.

En gedigen genomgång av studien finns att läsa här: http://traningslara.se/blogg/bantningsmetoders-inverkan-pa-psykologiska-faktorer-en-uppmarksammad-studie/

———————–

Filip Fors

Lyckligare av medelhavskost

onsdag, oktober 7th, 2009

En ny studie visar att medelhavskost hindrar depression.
Se http://www.expressen.se/halsa/1.1732666/medelhavskost-hindrar-depression

Resultaten förvånar mig egentligen inte så mycket eftersom det är en kost som är rik på fisk, mineralrika nötter och andra nyttiga fetter såsom t.ex. olivolja. Fisken ger oss t.ex. Omega 3 (framförallt om den tillhör de feta fiskarna som lax, makrill, och sardin t.ex.). Nötter är också en av våra bästa källor till mineraler och framförallt magnesium som har stor betydelse för vårt känslomässiga välbefinnande.

1071852_nuts

I artikeln i Expressen menar också läkaren Cecilia D’Felice att olivolja höjer serotoninet i hjärnan som är starkt involverat för att vi ska känna oss glada. Om någon har sett studier som visar på olivoljans effekter på serotoninet så  får ni gärna skicka en länk om detta till mig!

Personligen tror jag också att det är minst lika intressant att kika på vad den s.k. medelhavskosten Inte innehåller……Den är till exempel inte särskilt rik på pommes frites och Findus färdigrätter…   😉

I medelhavsländerna verkar man också i större utsträckning satsa mycket på social samvaro kring måltiderna, att äta tillsammans och ha det trevligt vid måltiden. Och  som ni bloggläsare har förstått så är ju också sociala relationer en lyckohöjare i sig.  Ytterligare ett skäl att skippa att kasta i sig maten på fem minuter framför datorn/tv:n 😉

Boel Björkenwall
www.viability.se
boel@viability.se

Lyckodieten är mer än bara rätt mat i rätt mängd.

söndag, september 6th, 2009

På www.dietguiden.com beskrivs 35 olika dieter. GI-metoden, viktväktarna och medelhavsdieten känner jag igen direkt, men PMS-dieten, flat belly-dieten och sex-dieten är nya för mig. Varför har ingen tagit fram en lyckodiet  än?

healthy smiley face

Mitt förra inlägg ”Lycka är en smal midja och snygga kläder…not” satte igång en kedja av nya tankar och funderingar. Vad ska vi äta för att ”gå upp i lycka”?

”Det finns födoämnen som naturligt innehåller olika stimulantia, antingen psykoaktiva ämnen eller välsmakande ämnen som får upp humöret” skriver Charlotte Erlanson-Albertsson, professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi.

Jag försökte ta reda på mer om vilka ämnen som höjer våra lyckonivåer och vilken kost som skulle passa för en potentiell lyckodiet.

Här är några förslag:

Dieten borde självklart baseras på en bra fördelning mellan kolhydrater och protein men med mindre fett. Kolhydrater stimulerar en naturlig produktion av serotonin, ätt ämne som gör att vi känner oss lugnare och mer avslappnade. Proteiner höjer dopaminnivåer och håller oss mentalt vakna och alerta. Fett är viktigt men kan göra oss slöa och trötta.

Förutom innehållet är det också viktigt var maten kommer ifrån. Det bästa är om råvaror inte orsakar lidande för andra eller vars produktion och transport inte skadar naturen. Vi blir lyckligare när vi tar hand om omgivningen och bryr oss om andra människor.

En lyckomåltid ska lagas långsamt och mindfullt. När vi har blivit småhungriga smakar maten godare.

Vi borde använda alla våra sinnen och på riktigt uppleva det vi äter. En fint serverad och färgglad middag, kryddad med härliga smaker och dofter skapar positiva känslor hos de flesta människor. Man ska äta långsamt och njuta av varje matbit. Det tar tid för hjärnan att förstå när vi har ätit tillräckligt. Har vi för bråttom riskerar vi att äta för mycket.

Maten borde lagas, serveras och ätas tillsammans med de man tycker om, istället för att man äter ensam, eller samtidigt som man gör något annat – läsa, surfa eller sitta framför TVn. Att äta tillsammans med någon ger en lugnande effekt. Forskning visar att barn som växer upp i familjer som regelbundet äter tillsammans upplever mindre stress och presterar bättre i skolan.

Att avsluta med en bit choklad och en kopp kaffe eller te kan ytterligare höja våra lyckokänslor. Choklad är rikt på polyfenoler, som har kopplats till flera positiva hälsoeffekter och verkar också kunna höja nivån av serotonin i hjärnan. Koffeinet har en uppiggande och stimulerande effekt.

Att tacka för maten borde vara en naturlig avslutning på en lyckomåltid. Studier visar tydliga samband mellan tacksamhet och ökad lycka.

Ätandet är precis som sex ett av de grundläggande nöjen som finns nedlagda i vårt nervsystem.

– Mihály Csikszentmihályi

Lyckodieten handlar inte bara om vad man äter och i vilka mängder. Upplevelsen i sig spelar en stor roll för vår lycka. En intressant studie som har publicerats i Journal of Happiness studies belyser detta:

Barn som ofta äter snabbmat och dricker läsk verkar vara lyckligare än barn som inte gör det.

Jag tror att förklaringen ligger just i själva upplevelsen. Att äta på McDonalds är mycket roligare än att äta hemma. Den glada inredningen, clownen med ballonger och lekplatsen gör McDonalds till ett äventyr.

Nu förstår jag varför det heter ”Happy Meal”.

Vad mer kan passa i lyckodieten? Kommentera gärna.

Armen Doslic
E-post: armen_doslic@hotmail