Archive for the ‘Ludvig Lindström’ Category

#43: Kan ett nytt parti göra världen lyckligare?

måndag, januari 30th, 2017


I dagens poddavsnitt pratar vi lyckopolitik och om det är en bra idé att starta ett parti med ökad lycka som grund. Det blir debatt mellan miljöpartisten Göran Hådén och GHO:s och På Tal om Lyckas Ludvig Lindström.

  • Varför ett lyckoparti?
  • Finns det fördelar med att stå utanför partipolitiken?
  • Är samhället moget för ett parti med lycka som grund?
  • Vad tycker Göran Hådén om Donald Trumps politik?

Trevlig lyssning!

Oatly blir Årets Lyckofrämjare 2015

tisdag, mars 1st, 2016

En av Oatlys roliga förpackningar.

En av Oatlys roliga förpackningar.


Idag utsåg vi i Global Happiness Organization Oatly till Årets Lyckofrämjare 2015. Oatly får utmärkelsen för sina goda, djuretiska, hälsomässiga och klimatvänliga produkter – samt sina roliga och viktiga förpackningstexter.

Jag upptäckte Oatly för några år sedan och nu kan jag inte riktigt få nog av alla deras supergoda drycker, smörgåspålägg och creme fraiche. Helt perfekt för mig och andra som är veganer.

Oatly har dessutom en riktigt skön approach. De förmedlar väldigt viktiga budskap om djurrätt och klimat på ett humoristiskt och lättsamt sätt.

Toni Petersson, VD för Oatly, kommenterar utmärkelsen så här:

– Vilket fantastiskt pris! Kan man få en finare utmärkelse? Verkligen kul att vi sprider glädje med något som i grunden är allvarligt och avgörande för planeten och människor.

Läs mer om dagens utmärkelse HÄR.

Ludvig Lindström

Förenade Arabemiraten tillsätter lyckominister

torsdag, februari 11th, 2016
Ohood Al Roum, ny lyckominister

Ohood Al Roum, ny lyckominister

Förenade Arabemiraten har tidigare deklarerat att man vill bli världens lyckligaste land år 2021.

Under onsdagen tog man ytterligare ett steg mot detta mål genom att meddela att man nu tillsätter en lyckominister. Ministern som tillsätts blir Ohood Al Roumi som tidigare jobbat i premiärministerns stab. Detta rapporterar bland annat BBC och Al Jazeera.

I den nya rollen ska Al Roumi skapa och driva lagar och regler för att öka välbefinnandet bland befolkningen. Premiäreministern sa under onsdagen att ”lycka i Förenade Arabemiraten är inte bara något vi hoppas på, vi inför nu planer, projekt och program för att det ska hända”.

Sedan tidigare är vi i Global Happiness Organization en stor samarbetspartner till Förenade Arabemiraten. Detta i syfte att hjälpa dem åstadkomma sina mål.

Ludvig Lindström

Nyårslöften fungerar – med detta knep

onsdag, december 30th, 2015

Nyårslöften är inte dömt att hamna i soptunnan redan till trettonhelgen, utan de fungerar faktiskt för väldigt många (jag är en av dem). För att lyckas gäller det dock att förbereda sig noga. Psykologen Alexander Rozental berättar mer om detta i Expressens Hälsoliv.

Att sätta upp mål i livet är en viktig ingrediens för att må bättre. Så välj ett nyårslöfte som är rimligt att kunna uppnå och som på sikt kan få dig att öka ditt välbefinnande. Och förbered dig noga.

Ludvig Lindström

Vuxenmobbning – det dolda lidandet

onsdag, december 30th, 2015

Vuxenmobbning är något det talas väldigt lite om i Sverige. Kanske är det på grund av att det är skambelagt och att det vilar något slags tabu över frågan.

Min mamma Rigmor jobbar för att förändra detta och i dagarna gav hon ut boken ”Brinna för mycket”. Den är baserad på egna upplevelser av hur det känns att bli utsatt för mobbning i arbetslivet.

Efter 22 år på samma arbetsplats förändrades arbetsklimatet för Rigmor. Plötsligt skulle hon lämna skriftliga redovisningar när hon skulle lämna sitt kontor och när hon sökte stöd hos kollegerna kom de med undanflykter och drog sig undan.

Över 300 000 drabbas dagligen av vuxenmobbning/kränkande särbehandling i arbetslivet. Över 300 tar årligen sina liv till följd därav. Samhällets kostnader ligger på över 40 miljarder om året. Genom ”Brinna för mycket” vill Rigmor rädda andra från samma destruktiva öde som hon själv gick till mötes.

Jag tror att det är av största vikt att vi lyfter upp känsliga områden som detta, där det även finns ett oerhört stort bakomliggande lidande. Vi behöver ge nycklar till förståelse, vi behöver upplysa och kartlägga varför mobbning sker och vad vi kan göra åt det. Och vi måste framförallt bryta det tabu som finns kring vuxenmobbning.

För den som vill läsa boken går den att beställa HÄR.

Ludvig Lindström

Lycka vanligare förr

tisdag, december 29th, 2015

Global Happiness Organization har gjort en undersökning av hur ofta ordet ”lycka” förekommer i tidningen Dagens Nyheter genom åren. Mellan 23 december 1864 och 31 december 1992 finns ordet med på 64 833 sidor.

Mer intressant är kanske att lycka (och olika böjningar av lycka) var betydligt vanligare förr (se diagram nedan) med en topp 1879.

Dock verkar det som att ordet fått ett rejält uppsving, både i Sverige och internationellt de senaste tio åren.

Ludvig Lindström

Vi står inför en djuretisk revolution

fredag, december 11th, 2015

Djuretisk revolution

I dagens Metro skriver jag om att vi står inför en djuretisk revolution av det svenska samhället. På bara ett årtionde har vi sett en extrem ökning i antalet vegetarianer och veganer i Sverige.

Enligt en undersökning från Demoskop förra året har var tionde svensk nu helt gått över till en vegetarisk eller vegansk kost. Faktum är att vi lever i en tid som skulle kunna utgöra en brytpunkt till den kanske största etiska omvälvning som det svenska samhället någonsin har genomgått. En studie vid Social Cognitive Networks Academic Research Center i New York, visar nämligen att om bara tio procent av befolkningen har en viss övertygelse, kommer deras övertygelse väldigt snart att antas av majoriteten.

Inom en snar framtid kommer vi med största sannolikhet att inkludera ickemänskliga djur i vår omsorgscirkel.

Läs mer HÄR.

Ludvig Lindström

Vänsterpolitik bättre för lyckan?

måndag, december 7th, 2015

Samhällen ledda av regeringar som är vänster eller liberala har den högsta livstillfredsställelsen bland sina medborgare (det kontrolleras för andra faktorer). Detta enligt Benjamin Radcliff, professor i statsvetenskap vid University of Notre Dame i Indiana.

Läs mer i hans uppsats ”A happy state”.

Ludvig Lindström

Global Awareness in Action

fredag, oktober 23rd, 2015

Den 6-8 oktober hölls den sista internationella Global Awareness in Action (GAIA)-konferensen. Denna gång hölls den i Malmö och jag representerade Global Happiness Organization (GHO).

I projektet GAIA har Malmö stad och GHO samarbetat med tre andra europeiska städer för att hitta nya sätt att arbeta med hållbar utveckling och beteendeförändring.

Ett av projekten där GHO var särskilt inblandade var Lyckoguiden som presenterades under Malmöfestivalen 2014. Ta del av guiden HÄR.

Ludvig Lindström

Penntricket gjorde susen

torsdag, februari 26th, 2015

Penntricket in action

I Linköpings kommun har man under många år jobbat med att försöka få ut äldre långtidsarbetslösa, som genomgår rehabilitering, i arbete.

Nu ville man testa lite nya vägar och kontaktade därför oss i Global Happiness Organization. Jag och Sabina, som också skriver här på lyckobloggen, tog oss an uppdraget.

Vi satte ihop en utbildning, ”Motivation – att vägleda till förändring”. Här följer en kort sammanfattning av den fem timmar långa kursen som vi nyss avslutat (vi sörplar kaffe på ett kaffe i Linköping när detta skrivs): Boostade med energi till VIP-logen på Linköpings nya fotbollsarena (häftigt ställe att ha utbildningen på) delade vi med oss av en verktygslåda innehållande redskap i bland annat positiv psykologi, samtalsmetodik och målsättning. Något som kursdeltagarna uppskattade var att vi bakade in en massa praktiska exempel och övningar som de själva fick prova på.

En rolig övning som lyfte många ögonbryn blev vårt avslutande penntrick. Samtliga bads att placera sin penna mellan sina läppar. Därefter fick de prova att sätta pennan mellan tandraderna och sedan jämföra känslorna dessa pennpositioner skapat.

Det har gjorts en studie relaterat till det här. I den ombads den ena gruppen att ha pennan mellan tandraderna och den andra gruppen mellan läpparna, samtidigt som de fick läsa samma artikel.

Resultatet var häpnadsväckande. De med pennan mellan läpparna (tvingar ner mungiporna en smula) lade mest märke till negativa saker i artikeln, medan de med pennan mellan tandraderna (tvingar mungiporna uppåt) mest lade märke till positiva saker. Det visar att på samma sätt som en glädjefull känsla gör att vi drar på smilbanden kan ett forcerat leende göra att vi känner oss gladare.

Testa själv får du se! 🙂

Ludvig Lindström