Arkiv för kategori ‘Okategoriserade’

Tacksamhet i Lyckohörnan

fredag, 22 augusti, 2014

Att uttrycka tacksamhet är ett av de mest verkningsfulla sätten att öka sin egen känsla av lycka.

Under de åtta dagar som Malmöfestivalen pågått frågade vi några av de tusentals Lyckohörns-besökare vad de är tacksamma för och glada över. Här är svaren.

Ludvig Lindström

Skrattyoga i Lyckohörnan

torsdag, 21 augusti, 2014


Igår var det skrattyoga i Lyckohörnan. En skrattinstruktör från Malmö City Skrattklubb var på plats och ledde skocken av dryga 40 skrattörstande festivalbesökare.

Efter en kvarts uppvärmning i form av bland annat skratthälsningar och olika djurskratt övergick det hela till ett mer naturligt skrattande. Det blev till slut en hel halvtimmes asgarvande.

Forskning har visat att vårt skratt stärker immunförsvaret, minskar kraftiga matsug, ökar toleransen för smärta och är allmänt stresslindrande. Faktum är att skrattet till och med innebär ett litet konditionspass för hjärtat.

Jag tänkte därför försöka att få dig att skratta och till min hjälp har jag tagit den engelske psykologen Richard Wiseman.

Han genomförde nämligen en mycket omfattande studie som innefattade flera länder för att avgöra världens roligaste historia.

Det vinnande skämtet går så här:

Två jägare var ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans ögon är glansiga. Den andre jägaren tar fram sin mobiltelefon och ringer larmcentralen. Han flämtar, ”Min vän är död!! Vad ska jag göra?” Kvinnan på larmcentralen svarar “Lugna ner dig. Jag kan hjälpa till. För det första måste du försäkra dig om att han verkligen är död.” Först uppstår det en tystnad sedan hörs ett skott. ”Ok” säger mannen. ”Vad ska jag göra nu?”

Kanske inte världens roligaste (jo den var ju faktiskt det), men försök skratta ändå om du kan :)

Ludvig Lindström

Malmöfestivalen får Lyckohörna

tisdag, 19 augusti, 2014

Lyckocoaching in action

I fredags drog Malmöfestivalen igång och med den även GHO:s Lyckohörna. Tillsammans med Malmö stad har vi byggt upp en liten hörna av lycka mitt i smeten av alla festivaltält, matstånd och konserter. Trots det är den faktiskt lite avskild från resten av tumultet och mysfaktorn är hög.

Tanken med Lyckohörnan är att med enkla tips om lycka och hållbarhet inspirera Malmöborna och andra besökare till en vardag med mer välbefinnande och smartare klimatval.

I Lyckohörnan finns bland annat en lekfull och interaktiv utställning, spännande lyckoutmaningar och Goda Gärningarnas Träd där besökare kan hänga upp lappar med tips på goda gärningar.

LyckoguidenGoda Gärningars Träd

En av de mer uppskattade aktiviteterna har varit att ”Låna en Lyckocoach”, där jag och Sabina från GHO i Göteborg stått till förfogande. Att vara coach ger en oerhört mycket tillbaka. I lördags coachade jag till exempel en sprudlande glad kvinna i rullstol som var ett tydligt exempel på att ett rörelsehinder inte behöver stå i vägen för din lycka. Superkul! :)

En annan populär aktiviteter var lyckouppdragskorten. De kunde innehålla allt ifrån att ge en vän massage i fem minuter till att köpa en ekologisk fika eller frukt till en hemlös. Kortet lämnas sedan vidare till någon man inte känner. Lycko-Recycling kallar vi det.

Lyckouppdrag

Det erbjuds även Lyckopingis; en aktivitet där vi lyfte fram fördelarna med rörelse och motion, men även hur flow och lekfullhet kan delas tillsammans med andra.

Lyckopingis

Lyckohörnan är öppen den 15-22 augusti mellan 11.00 och 20.00 och är helt gratis att besöka. Kom gärna förbi om du är i krokarna!

På vår hemsida kan du läsa mer om vad som händer i Lyckohörnan.

Ludvig Lindström

Join the Happiness Revolution!

onsdag, 23 juli, 2014

GHO:s nya reklamkampanj är här: ”Join the Happiness Revolution”.

Som ni lyckobloggsläsare troligen redan vet är ju reklam i allmänhet inte speciellt bra för lyckan. Men det här är ett lyckligt undantag.

Redan nu är den publicerad i det globala magasinet ”Work Style” som just har tema lycka i detta nummer. Framöver kommer vi att vara synliga i både tidningar, sociala medier och eventuellt även i din TV-apparat.

För det verkar faktiskt som att vi är i början på en lyckorevolution. Politiker vill börja applicera lyckoforskningens resultat i praktisk politik, lyckoböcker ges ut på löpande band, allmänheten börjar ta lyckan på allvar och media skriver om lycka som aldrig förr. Lyckan är nog här för att stanna. Ingen fluga alltså.

Är du inte redan medlem så kan du enkelt bli det HÄR. Och är du medlem kanske det är dags att bli aktiv? En revolutionär lyckoaktivist kanske?


Ludvig Lindström

Let’s Dance!

torsdag, 3 april, 2014

woman-dancing-at-home

Dagens lyckotips är att trycka på play och dansa loss i vardagsrummet. Forskning från Uppsala Universitet bekräftar att dans ökar välbefinnandet, förutom en mängd andra hälsobringande effekter.

Det finns få risker med överdosering av denna lyckostrategi så det är bara att dansa hur mycket du vill. Gå en kurs, dansa hemma eller gå på klubb.

Vill du dansa loss på lunchen med dina kollegor på jobbet så kan du kolla in evenemang från Lunch Beat. Nästa Lunch Beat event sker nu på tisdag 8 april kl.12-13 på Fashing i Stockholm

Läs mer om  den spännande forskningen kring dans och lycka  här!

Anna Gordh Humlesjö

Från besvärlig barndom till Årets Lyckofrämjare

torsdag, 6 mars, 2014

Elise Lindqvist, Morsan, Ängeln på Malmskillnadsgatan.

Så har vi i Global Happiness Organization då återigen utsett Årets Lyckofrämjare. Den här gången gick det till Elise Lindqvist, mer känd som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Och man kan inte bli annat än imponerad och berörd när man hör Elsies berättelse.

Hon hade en svår uppväxt med sexuella övergrepp redan från fem års ålder. Hon upplevde hot, inlåsningar och många flyttningar. Hon togs för att vara obegåvad för att hon hade en hörselskada. När modern lämnade fadern för en gravt alkoholiserad man sprack allt. Elise rymde hemifrån när hon var 14 år, kom till en familj och gick klart skolan. Som 16-åring sålde hon sin kropp för första gången.

Men Elsie lyckades att vända det hela och har dragit nytta av sina jobbiga erfarenheter. Hon har skapat ett positivt liv genom att hjälpa andra i liknande situation som hon själv var.

Sedan mitten av 1990-talet är Elise nämligen engagerad i S:ta Clara kyrkas vänner och Sankta Clara kyrka i centrala Stockholm. Carl-Erik Sahlberg, som länge var präst där, har byggt upp ett socialt arbete med tydlig inriktning att hjälpa hemlösa och prostituerade. Ifrån Sankta Clara utgår hon på fredagsnätterna för att vara ute bland kvinnorna på Malmskillnadsgatan.

Den 78-åriga Elise, får priset för sitt fantastiska och enträgna engagemang med att hjälpa de utsatta kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm. En minst sagt värdig vinnare.

Ludvig Lindström

Vi på GHO önskar alla våra lyckobloggsläsare ett riktigt gott och lyckligt 2014!

tisdag, 31 december, 2013

Ludvig Lindström

Klimatomställning och lycka

torsdag, 19 december, 2013

klimat

I tisdags föreläste jag och Boel Björkenwall (som ju också är lyckobloggare och aktiv i GHO), för miljö- och återviningsföretaget Ragn-Sells 115 chefer. Föreläsningen ägde rum på konferensanläggningen Sätra Gård utanför Stockholm och handlade om hur klimatomställningen kan komma att påverka människors välbefinnande och vad vi på olika nivåer kan göra för att skapa ett samhälle som både är bra för klimatet och för den allmänna lyckonivån.

Det verkade vara en uppskattad presentation och jag tänkte därför dela med mig en del av det vi tog upp. Så här följer lite intressanta fakta om miljö, klimat och lycka.

Beteenden som både är positiva för klimatet/miljön och för lyckan:

  • att ha en ickematerialistisk syn
  • att ofta åka tåg och/eller cykla
  • att engagera sig i ideellt arbete, t ex miljön
  • att pendla kortare sträcka till jobbet

Den lyckligaste människan som har upptäckts är faktiskt en buddhistisk munk vid namn Matthieu Ricard. Detta konstaterades efter att Richard genomgått diverse vetenskapliga tester som visat överlägsna resultat jämfört med andra personer. Anledningen till den höga lyckokapaciteten tros bland annat vara meditation och att han regelbundet tränar sinnet genom att tänka positiva tankar. Det visar att man kan leva klimatsmart och ändå vara väldigt lycklig.

Ett annat exempel på det är landet Costa Rica, där invånarna är bland de lyckligaste i världen samtidigt som man i princip är klimatneutralt. Här har Sverige en del att jobba på.

Ludvig Lindström

GHO höll tal för miljöministern om lycka och konsumtion

söndag, 1 december, 2013

I fredags var Global Happiness Organization inbjudna för att hålla tal på invigningen av ett nytt avfalls-eldat kraftvärme i Sverige. (i Brista nära Sigtuna).

Varför är det bra med ett kraftvärmeverk?

Genom att tillverka el och fjärrvärme ur avfall, som inte återvinns eller återanvänds, tar Fortum tillvara energi som annars skulle gå förlorad. Ett avfallseldat kraftvärmeverk syftar även till att lösa avfallsproblem och erbjuda en miljömässigt säker avfallshantering.

bristaverket
Syftet med vår inverkan
Global Happiness Organization var inbjudna för att tala om vad forskningen egentligen säger om konsumtion och lycka. Blir vi verkligen lyckligare av att konsumera så mycket som vi gör??
För självklart är det så att ju mindre vi människor konsumerar, desto mindre avfall har vi också att ta hand om. Och desto bättre mår vår natur!
Inbjudna var också Miljöministern, diverse olika el-bolag, företaget Blocket (som var där för att tala om vinsten med att återanvända fler prylar för att minska avfallet) mfl.

Så vad forskningen säger om konsumtion och lycka
Exempelvis har forskningen visat att;
- materialister (som sätter stort värde på statusprylar, pengar etc) är olyckligare än personer som inte är så materialistiska.
- vi blir generellt sett lyckligare av att lägga pengar på upplevelser än på prylar.
Detta handlar bl.a. om att upplevelserna (t.ex. att gå en kurs och lära sig något nytt, spela tennis, eller upptäcka någon ny plats) kan ge oss spännande erfarenheter, insikter, ge oss härliga minnen, utveckla någon förmåga etc. Och om vi delar upplevelsen med någon så kan den också bidra till att stärka våra relationer, eller kanske bidra till att vi på kuppen lär känna nya människor.
Detsamma är svårt att säga om vi t.ex. köper en ny tröja. ;-)

Jag som var där och talade kan meddela att det var en väldigt intressant dag, som också utmynnade i spännande samtal med chefer på flera olika företag om bl.a. lyckoforskning och glädje!

Kram / Boel Björkenwall
————————————
Ansvarig för Global Happiness Organization i Sthlm, samt föreläsare, Hypnotisör, Inspirationskonsult,  och Auktoriserad, vetenskapsorienterad Hälsorådgivare på Viability mm.

Mail: boel.bjorkenwall@globalhappiness.com
http://www.globalhappiness.com

http://www.viability.se

Ärliga och ödmjuka människor är inte lyckligare?

fredag, 29 november, 2013

Ärlighet och ödmjukhet är högt ansedda karaktärsdrag. Alla stora religioner förordar ärlighet och ödmjukhet som centrala dygder och många livsfilosofier upphöjer ärlighet och ödmjukhet som centrala värden.

Ärlighet och ödmjuk är tillsammans också ett grundläggande personlighetsdrag. I en ny personlighetsmodell med namnet ”Hexaco” utgör ”Ärlighet-Ödmjukhet” en av sex grundläggande personlighetsegenskaper. De andra fem påminneser starkt om de fem stora personlighetsdragen som jag skrivit om tidigare på bloggen.

Personer som ligger högt på personlighetsdraget ”Ärlighet-Ödmjukhet” är uppriktiga, ödmjuka och rättvisa. De undviker att exploatera andra människor och håller en låg profil utåt. Personer som ligger lågt på detta personlighetsdrag är tvärtom manipulativa, giriga, skrytsamma och självcentrerade.

Man kan fråga sig om ärliga och ödmjuka människor är lyckligare än oärliga och giriga människor? Givet att ärlighet och ödmjukhet är dygder kan man anta att så vore fallet. Men detta har nyligen undersökts och man hittade inte några signifikanta samband. Ärliga och ödmjuka människor verkar i genomsnitt inte vara lyckligare än oärliga människor. De har inte heller bättre självkänsla.

Personligen tror jag att ärlighet och ödmjukhet för med sig båda fördelar och nackdelar för det personliga välbefinnandet. Ärliga människor har lättare att samarbeta med andra människor och uppskattas ofta av omgivningen. Samtidigt riskerar de ärliga och ödmjuka ofta att bli exploaterade av oärliga egoister. Fördelarna och nackdelarna tar därför i genomsnitt utan varandra.

Ärlighet är extremt viktigt på ett samhällsplan. De länder i världen som har högst lycka, livslängd och väldstånd präglas av hög mellanmänsklig tillit. Ärlighet göder tillit, förtroende och samarbete medans oärlighet göder misstro, korruption och exploatering. I ett oärligt samhälle blir livet ensamt, fattigt, otrevligt, brutalt och kort som Thomas Hobbes skulle beskrivit det.

Om ärlighet och ödmjukhet inte leder till personlig lycka är det något fel på samhällets incitamentsstruktur. Men det pekar också på att moral och personlig lycka inte alltid går hand i hand. Devisen ”Gör gott så blir du lycklig” stämmer bara delvis och det kan vara farligt om människor lägger för mycket vikt vid enbart den personliga lyckan. I så fall finns ingen stark motivation att vara genuint ärlig och agera prosocialt. Om vi lägger vikt vid den allmänna lyckan finns dock starka motiv för ärlighet.

Det vore intressant att höra vad ni läsare säger om kopplingen mellan ärlighet, ödmjukhet och lycka men också om kopplingen mellan moral och lycka.

Källor:
Aghababaei & Arji (2014) Well-being and the HEXACO model of personality. Personality and Individual Differences
Aghababaei, N. (2013). God, the good life, and HEXACO: The relations among religion, subjective well-being and personality. Mental Health, Religion & Culture
Visser & Pozzebo (2013) Who are you and what do you want? Life aspirations, personality, and well-being
Personality and Individual Differences

——————–

Filip Fors