Arkiv för kategori ‘Okategoriserade’

Lycka är inte en destination – Lycka är ett sätt att leva

tisdag, 28 oktober, 2014

happy book

Hur kan man egentligen avgöra om man är lycklig eller inte? Finns det en universell måttstock på lycka? Vart hittar jag den? Ska jag jämföra min lyckonivå med andras? Hur vet jag då hur lyckliga andra människor är? När kan jag säga till mig själv att ”Nu är jag äntligen lycklig!”?

Dessa är några av de frågor som dyker upp om man ställer sig frågan: ”Är jag lycklig?”. I frågan smyger ett antingen-eller-tänkande sig in: antingen så är jag lycklig eller så är jag inte det. Med detta tänk följer även ett antal problem. Dels känner man sig besviken över att man inte nått lyckans illusoriska punkt, vilket skapar missnöje och frustration. Dels ses lycka som ett resultat och en slutdestination och inte som vad det egentligen är: en ständigt pågående process och ett sätt att leva.

Vad händer om man istället frågar sig “Hur kan jag bli LYCKLIGARE?”

Vår lyckonivå kan ses som ett kontinuum: vart vi befinner oss på kontinuumet förändras ständigt och vi kan må olika bra under två olika tidpunkter men ändå under båda tillfällena känna glädje. Det finns ingen bestämd gräns för när man gått från ”olycklig” till ”lycklig”. Det enda vi kan jämföra vår nuvarande lyckonivå med är vart vi tidigare befunnit oss, och vill befinna oss, på skalan. Därför blir den relevanta frågan att ställa oss: ”Hur kan jag bli lyckligare?”. Istället för att lägga energi på att försöka se lycka som svart eller vitt (eller hur lyckliga vi är i relation till andra), kan vi försöka se att källan till lycka är outsinlig och fokusera på att få mer utav det.

Lycka är inte en destination – Lycka är ett sätt att leva

- – - – -

Källor:

Tal Ben Shahar: Lyckligare: Den största belöningen i ditt liv

Sonja Lyubomirsky: lyckans verktyg

- – - – -

Sabina Renck, Psykologisk Coach, föreläsare och lyckoexpert

Mat och mindfulness

onsdag, 8 oktober, 2014

Vegetarisk vardagsmat

På senare år har det getts ut en mängd olika vegetariska kokböcker, men mig veterligen är det först nu som det har kommit böcker som blandar det bästa av två världar. Sajten ÄtMerVegetariskt.se har nyligen gett ut tre kokböcker vars recept innehåller både vegetariska ingredienser och mindfulnessövningar.

Enligt en mängd studier är det mer hälsosamt att äta vegetabilisk kost än blandkost och att lära sig vara medvetet närvarande i nuet är en av de bästa lyckostrategierna som finns.

Det är enkelt att byta ut de animaliska produkterna mot veganska alternativ om så önskas.

Vad tror du, kan det här vara ett framgångsrecept?

Ludvig Lindström

Varför vegan?

lördag, 4 oktober, 2014

Att vara vegan är enligt mig det absolut bästa en kan göra för att minska lidandet för djuren. Håller du med?

Ludvig Lindström

Ny välbefinnandeapp till Android och iPhone!

torsdag, 2 oktober, 2014

feely3

 

Idag lanserades en ny app jag utvecklat tillsammans med kollegor i Feely. Med hjälp av appen kan du höja ditt emotionella välbefinnande. För att ladda hem appen till Android eller Iphone surfa in på www.feely.se.

 

Filip Fors (www.filipfors.se)

Viktig bok om lycka just släppt

fredag, 26 september, 2014

”Because so much of what you do and how you feel is driven by automatic processes, you can’t just think your way into happiness. You can’t just be positive like you hear in so many self-help books. What you can do is create the environment, situation, and context that make it more likely that you are positive without having to think about being positive.”

Professor Paul Dolan har nyligen släppt boken ”Happiness by design”. Till skillnad från många andra självhjälpsböcker hävdar Dolan att vi inte ska lägga för mycket energi på att försöka tänka oss lyckliga. Vår uppmärksamhet är i stora drag styrd av automatiserade och omedvetna processor, vi har endast en begränsad kontroll över den. Istället för att träna på positivt tänkande förordar Dolan att vi medvetet ska försöka välja situationer och miljöer som ger oss välbefinnande.

Har du ett jobb som ständigt ger dig känslor av stress och otillräcklighet? Är du i relationer som får dig att må dåligt? Dolan hävdar att vi överskattat möjligheten att tänka annorlunda och mer positivt kring sådana situationer, vi bör istället försöka förändra vilka situationer vi befinner oss så välbefinnandet kommer automatiskt.

Filip Fors (www.filipfors.se)

Semester i vardagen!

onsdag, 17 september, 2014

instr relaxed

Daglig Semester

Hur mycket tid ger du dig själv varje dag för att göra något du mår bra av?

De flesta människor, och även lyckoforskningen, håller med om att det är viktigt att då och då ta en paus från vardagens plikter och uppgifter för att samla energi, göra något roligt, slappna av eller vårda om sina sociala relationer och även sig själv. Detta kan ibland vara lättare sagt än gjort, speciellt under perioder då man har mycket att göra och det är svårt att skilja på arbete och fritid. Men det kanske är då dessa pauser blir EXTRA värdefulla och gottgörande för dig!

Hur ser det ut för dig idag? Ger du dig själv pauser från vardagen? Vad gör du då?

- – -

Tips från Coachen!

Unna dig en mini-semester varje dag!

För att kunna uppskatta och vara effektiva i vårt hem och på vår arbetsplats behöver vi ibland ladda batterierna. Därför förespråkar Daglig Semester att man planerar in 10, 15, 30 eller 60 minuter per dag till att göra någonting roligt eller avslappnande och på så sätt få tid för sig själv att ladda batterierna. Det kan vara att ta en löprunda, ringa din partner och säga ”Jag älskar dig”, lyssna på din favoritmusik eller umgås med en vän under lunchrasten för att få en kort paus från arbetsmiljön. Det kan också vara att ta sig egentid hemma från städning och matlagning (om man nu inte älskar att städa och laga mat såklart!) för att läsa en bra bok, spela ett instrument, dansa i köket, gå på promenad eller varför inte meditera?

Långa semestrar kan vara fantastiska, det är dock lika viktigt att få in pauser i våra vardagliga rutiner. En time-out om dagen kan skapa en långsiktig känsla av lugn och harmoni i ens ibland hektiska liv.

Vad skulle du vilja ägna dagens semester åt under de närmaste sju dagarna? Skriv ner kort i punktform vad du ska göra och när. Testa och känn efter hur det du väljet att göra påverkar ditt välmående.

- – - – - – - -

Källa:

Quality of Life Therapy: Applying a Life Satisfaction Approach to Positive Psychology and Cognitive Therapy

Michael B. Frisch

 

 

Sabina Renck, Psykologisk Coach, föreläsare och lyckoexpert

Rösta för en lyckligare värld på söndag

fredag, 12 september, 2014

GHO vill skapa en lyckligare värld

På söndag är det val till riksdag, kommun och landsting. Vi i GHO vill i den allmänna debatten se mer fokus på hur vi kan förbättra världen istället för att nästan enbart fokusera på Sverige.

Håller du med? Du kan läsa mer om vad vi tycker HÄR.

Ludvig Lindström

Lyckocoach ny bloggare på Lyckobloggen

söndag, 31 augusti, 2014

Idag får Lyckobloggen en helt sprillans ny lyckobloggare! Vi hälsar Sabina Renck från Göteborg varmt välkommen och vi tror och hoppas att ni ska gilla hennes lyckobloggande. Nedan följer en kort intervju med Sabina.

Vem är du?
En tjej med mycket energi och livsglädje. Människor i min närhet beskriver mig som en glad och öppen människa med stort hjärta. Jag brinner för coachning och tror stark på människans förmåga och växa, vilket är några av anledningarna till att jag arbetar med det jag gör.

Vad motiverar dig till att blogga hos oss?
Dels för att jag vill testa något nytt, jag har skrivit mycket genom åren men aldrig bloggat förut. Därför hoppas jag på att få uttrycka mig och nå ut till människor genom att skriva om sådant jag finner värdefullt.

Vad kommer dina blogginlägg att innehålla?
Jag kommer att bidra med kunskap, verktyg och tips från positiv psykologi och coachning för en lyckligare vardag samt bakgrundsinformation om dessa. Även lite av mina egna tankar kommer att finnas med i mina inlägg.

Mer info om Sabina hittar du HÄR.

Ludvig Lindström

Tacksamhet i Lyckohörnan

fredag, 22 augusti, 2014

Att uttrycka tacksamhet är ett av de mest verkningsfulla sätten att öka sin egen känsla av lycka.

Under de åtta dagar som Malmöfestivalen pågått frågade vi några av de tusentals Lyckohörns-besökare vad de är tacksamma för och glada över. Här är svaren.

Ludvig Lindström

Skrattyoga i Lyckohörnan

torsdag, 21 augusti, 2014


Igår var det skrattyoga i Lyckohörnan. En skrattinstruktör från Malmö City Skrattklubb var på plats och ledde skocken av dryga 40 skrattörstande festivalbesökare.

Efter en kvarts uppvärmning i form av bland annat skratthälsningar och olika djurskratt övergick det hela till ett mer naturligt skrattande. Det blev till slut en hel halvtimmes asgarvande.

Forskning har visat att vårt skratt stärker immunförsvaret, minskar kraftiga matsug, ökar toleransen för smärta och är allmänt stresslindrande. Faktum är att skrattet till och med innebär ett litet konditionspass för hjärtat.

Jag tänkte därför försöka att få dig att skratta och till min hjälp har jag tagit den engelske psykologen Richard Wiseman.

Han genomförde nämligen en mycket omfattande studie som innefattade flera länder för att avgöra världens roligaste historia.

Det vinnande skämtet går så här:

Två jägare var ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans ögon är glansiga. Den andre jägaren tar fram sin mobiltelefon och ringer larmcentralen. Han flämtar, ”Min vän är död!! Vad ska jag göra?” Kvinnan på larmcentralen svarar “Lugna ner dig. Jag kan hjälpa till. För det första måste du försäkra dig om att han verkligen är död.” Först uppstår det en tystnad sedan hörs ett skott. ”Ok” säger mannen. ”Vad ska jag göra nu?”

Kanske inte världens roligaste (jo den var ju faktiskt det), men försök skratta ändå om du kan :)

Ludvig Lindström