Arkiv för kategori ‘Okategoriserade’

Kreativ kärlekskonst

fredag, 29 januari, 2016

Ludvig Lindström

Så påverkar pengar dig – omedvetet

onsdag, 27 januari, 2016

Aftonbladet intervjuar mig om lycka och pengar. Finns det ett samband mellan pengar och lycka? Blir vi lyckligare ju rikare vi blir? Kan för mycket pengar kan göra oss olyckliga? Läs HÄR hur det egentligen ihop.

Ludvig Lindström

Fokusera på det negativa?

tisdag, 12 januari, 2016

Fokusera på det negativa i livet och håll tillbaka dina känslor. Det är två av råden som danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann ger i sin nya succébok ”Stå fast”. Svend är emot att psykologiska arbetsmetoder och förklaringsmodeller breder ut sig i samhället. Detta trots att han själv är psykolog.

Vad tycker du? Har det gått för långt gällande coacher, självhjälpsböcker och positivt tänkande?

Klicka HÄR för att läsa mer om Svend och hans teorier i gårdagens Sydsvenskan.

Ludvig Lindström

Vänsterpolitik bättre för lyckan?

måndag, 7 december, 2015

Samhällen ledda av regeringar som är vänster eller liberala har den högsta livstillfredsställelsen bland sina medborgare (det kontrolleras för andra faktorer). Detta enligt Benjamin Radcliff, professor i statsvetenskap vid University of Notre Dame i Indiana.

Läs mer i hans uppsats ”A happy state”.

Ludvig Lindström

Så hjälper vi flyktingarna bäst

fredag, 27 november, 2015

I dagens Metro skriver jag och Peter Singer om att vi kraftigt bör höja biståndet och hjälpen till flyktingarnas närområden. Men också att pressa övriga EU-länder för att få till en rättvisare fördelning av asylsökande inom unionen och att asyl bör sökas i flyktingarnas närområden. Då får vi en mer etisk, rättvis och effektivare flyktingpolitik.

Håller du med?

Ludvig Lindström

Positivt tänkande ökar ditt välbefinnande

onsdag, 14 oktober, 2015

Ludvig Lindström

GHO öppnar upp på Grönland

onsdag, 1 april, 2015

Lycka på Grönland

Imorgon torsdag öppnar vi i Global Happiness Organization upp vår verksamhet på Grönland.

Fokus kommer att ligga på att få Grönland att ställa om, från en fiskenation, till en nation som bygger på ekologisk odling. Det varmare klimatet ger längre växtsäsong till glädje för de grönländare som vill odla och konsumera närproducerad potatis och grönsaker.

Forskningen har visat att både andra däggdjur och fiskar kan uppleva smärta på i stort sett samma sätt som vi människor kan. En övergång till mindre fiske och mer växtodling skulle därför kunna öka lyckan både bland havets invånare och bland grönländarna, vars hälsa skulle förbättras markant.

Så här säger vår grönländska ordförande Parnuna Paulsen:

- Jag ser fram emot att jobba för ett minskat fiske. Vårt mål är att minst 80% av vår befolkning ska vara veganer år 2035.

Ludvig Lindström

Ekot – Årets Lyckofrämjare 2014

fredag, 20 mars, 2015

happytalk

Idag, på självaste Internationella Lyckodagen, offentliggör vi i Global Happiness Organization (GHO) Årets Lyckofrämjare för 2014. Vinnaren, som precis avslöjats, är Ekot på Sveriges Radio. Skicka ett grattismail till Ekot på ekot@sverigesradio.se :)

Ekot får priset för att man tagit beslutet att vid årsskiftet börja satsa på nyheter med mer positiv klang. Du kan läsa mer om utnämningen HÄR.

Om du vill hjälpa oss på GHO att fira Internationella Lyckodagen kan du posta en glad bild på dig eller en vän på vår FB-sida eller på din FB-wall. Hashtagga med #GlobalHappiness och ta del av andras glada bilder :)

Ludvig Lindström

Flow – Den Ultimata Upplevelsen

onsdag, 18 mars, 2015

the dancer

Flow – vad och varför?

Flow är ett tillstånd av total fokus, koncentration och närvaro under en pågående aktivitet. Man är intensivt uppslukad av nuet, känner sig stark, energisk, produktiv och tappar uppfattningen om tid (fem timmar kan upplevas som 30 minuter, man kan till och med glömma bort att äta, dricka, sova eller gå på toa). Flow uppnås enklast när ens kompetens och färdigheter matchar ens uppgift; är uppgiften för svår blir man frustrerad och orkeslös, är uppgiften för lätt blir man uttråkad och nedstämd. När en uppgift däremot är utmanande men samtidigt hanterbar, lockande och under ens kontroll blir den istället utvecklande och engagerande. När våra fär digheter ökar inom ett specifikt område behöver även svårighetsgraden öka för att vi ska kunna fortsätta uppnå flow inom samma aktivitet.

Att regelbundet uppleva flow har många fördelar. Dels är själva upplevelsen i sig tillfredsställande, kraftfull och energigivande. Dels är det någonting vi strävar efter att uppnå; vi engagerar oss gärna i aktiviteter, utmaningar, hobbys och arbeten där vi blir positivt stimulerade och kan uppnå flow. Det kan till exempel vara när vi idrottar, skriver en uppsats, går på gymmet, spelar spel, löser en uppgift eller skapar ett konstverk.

Flow har även fördelar på lång sikt. När vi regelbundet upplever flow ökar våra färdigheter och kompetens, vårt självförtroende ökar, vi blir engagerade, vi känner att vi styr och har kontroll över vår tillvaro och vi ökar dessutom vår självkänsla genom att känna att vi bidrar och besitter förmågan att växa och utvecklas.

 När tappade du uppfattningen om tid och rum senast?

flow 3

 - – - – - – - – -

Tips från Coachen!

För att skapa mer flow i ditt liv, börja med att reflektera över dina värderingar: Vad är viktigt och meningsfullt för dig och vilka aktiviteter skulle du kunna utföra för att leva efter dessa värderingar? Titta även tillbaka på tidigare aktiviteter du engagerat dig i som fått dig att uppnå flow. När du engagerar dig i en aktivitet, försök att vara så närvarande som möjligt för att helt kunna gå in för vad du gör. Se till att delta i en aktiv aktivitet (fotboll, dans, korsord, volontärarbete) snarare än i en passiv (TV, film) där du kan bli bättre på det du gör (Du kommer förmodligen inte att säga ”Wow, jag blev verkligen bättre på att titta på TV idag!” efter fyra timmar vid Netflix). Sätt även upp mål och delmål för att öka dina färdigheter och utmaningen på din aktivitet. Till sist, låt dina aktiviteter bygga på inre motivation snarare än yttre för att vara säker på att du ägnar din tid åt någonting DU  vill göra för ditt välmående och på så sätt öka chanserna för tillfredsställelse och att du fortsätter vara aktiv och må bra.

flow 1

Lyckans verktyg – Sonja Lyubomirsky

A primer in positive psychology – C. Peterson

Flow: The Psychology of Optimal Experience – Mihaly Csikszentmihalyi

Sabina Renck, Psykologisk Coach, föreläsare och lyckoexpert

Jag vill bli lyckligare, vart ska jag börja??

torsdag, 8 januari, 2015

Balans

 

Skriva tacksamhetsdagbok, meditera eller få in mer flow i vardagen?
Vill vi öka vår lyckonivå och må bättre, är dessa bara några av de strategier vi kan tillämpa och som har stöd ifrån forskningen. Men då kommer frågan, vart ska man börja??

Stanna upp!
För det första, stanna upp! Reflektera och känn efter. Istället för att ta på dig de tio första bästa lyckoövningar du kommer över, ställ dig själv frågorna:

- Hur mår jag just nu?
- Vilka områden och delar av mitt liv är viktigast för mig i nuläget?
- Hur nöjd är jag med dessa områden idag?
- Vad kan jag göra för att bli mer nöjd?

När du ställer dig dessa frågor, kan du lättare identifiera vad du behöver och vad som skulle kunna hjälpa dig att må bättre.

- – -

De strategier vi bör börja med är de som stämmer överens med våra värderingar, livsstil och behov. Är till exempel sociala relationer det som är viktigast just nu och du har ett behov av mer socialt umgänge, då kanske de mest lämpliga lyckostrategierna handlar om att vårda dina sociala relationer? Då kan du spendera mer tid med dina nära vänner, familj eller partner? Du kan kanske uttrycka din uppskattning för dem och ni kan göra roliga och meningsfulla aktiviteter tillsammans? Om du har ett starkt behov av lugn och avslappning i nuläget, kanske yoga, meditation eller läsning skulle ge dig mer?

Utifrån vad du vill stärka, använd de lyckostrategier som passar dig och ditt liv bäst just nu. Det är mer effektivt att helhjärtat lägga tid och energi på en till tre strategier än att utföra fem till åtta stycken halvhjärtat.

Så fundera, känn, handla och lycka till!

- – - – -

Lyckans verktyg – Sonja Lyubomirski

A primer in positive psychology – Christopher Peterson

Sabina Renck, Psykologisk Coach, föreläsare och lyckoexpert